Meteen naar de inhoud

Universiteit Utrecht werkt toch samen met oliebedrijf, ondanks ‘noodtoestand’

2 september 2024 – Hoger Onderwijs Persbureau (Olmo Linthorst)

De Universiteit Utrecht wilde niet meer samenwerken met de fossiele industrie. Toch doet een Utrechtse hoogleraar dat weer. Dat leidt tot gefronste wenkbrauwen: legt de universiteit de eigen regels naast zich neer?

Dit artikel verscheen in verschillende universiteitsblaadjes, wij leverden inhoud voor dit artikel aan de journalist op basis van ons onderzoek.

– Advalvas (Vrije Universiteit Amsterdam): https://lnkd.in/e_4_nfjz
– Utoday (University of Twente): https://lnkd.in/exdgQrjc
– Punt (Avans Hogeschool): https://lnkd.in/eyUHPP_X
– Delta (TU Delft): https://lnkd.in/eHiS7Qxw

“Het lijkt erop dat de universiteit de Parijsdoelen niet heeft meegenomen in het beoordelen van deze samenwerking”, constateert Linda Knoester van Solid Sustainability Research, een Leids onderzoeksbureau dat de invloed van de fossiele industrie op wetenschap en onderwijs onderzoekt.

En dat terwijl de universiteit zelf schrijft dat er sprake is van een klimaatcrisis – een noodtoestand zelfs. Een systeemverandering is dus hard nodig, merkt Knoester op. “Het IPCC stelt vast dat snelle en verreikende transities nodig zijn voor een leefbare toekomst. Maar onderzoek naar vloeibare brandstoffen sluit goed aan bij de belangen van de olie-industrie en houdt deze juist in stand.”